Stil Inspiration

Allt Du Behöver Veta När Du Köper Köksskåp

Köket är hemmets hjärta, därför är det viktigt att det är en plats där man trivs och kan spendera tid tillsammans med familjen och laga mat. När ditt kök har gått orört några år är det kanske dags för en renovering eller en uppfräschning för att uppdatera din utrustning och återigen göra köket till en plats med härlig atmosfär där du verkligen trivs. Det kommer hela tiden nya trender och variation av inredning är enorm, därför kan det vara bra att planera förändringarna innan arbetet sätter igång. Här går vi igenom några tips och råd du kan ha i åtanke när du väljer köksskåp och luckor.

När du väljer köksskåp

Köksskåpen utgör en stor del av din köksinredning och är därför en viktig komponent när du ska bygga ditt drömkök. Tänk därför över alla alternativ noga såsom val av material, funktionalitet och vilken modell du vill ha. Ett köksskåp ska fylla sin funktion och ditt porslin och dina köksredskap ska få plats i skåpen, men man vill också att de ska se bra ut och passa in med resten av köket. Vill man ha inspiration kan man öppna valfri katalog som handlar om inredning kök för att se bilder av moderna kök med topputrustning, men det är inte alltid man vill ha det senaste, kanske går resten av ditt hus i en annan stil och du vill att köket ska kännas enhetligt med det. Därför är det värt att tänka både en och två gånger innan man slutligen bestämmer sig för vilket material och vilka färger man vill ha, framförallt när det kommer till köksluckorna som är den del av skåpet som man först lägger märket till.

Val av material påverkar pris, kvalitet och utseende

För att hitta de perfekta köksluckorna till ditt drömkök behöver du först tänka igenom vilken typ av kök du vill ha, ska det vara modernt, hemtrevligt, gammaldags eller någon annan stil som överensstämmer med resten av ditt boende? Valet av material är viktigt av fler än en anledning, dels handlar det om kvalitet och funktionalitet. Hur länge kommer luckorna att hålla och är det lätta att torka av om det till exempel skvätter pastasås på dem? Det är också viktigt att utseendet matchar med resten av ditt kök. Som du förstår finns det en mängd faktorer att ta hänsyn till när du väljer material för dina köksluckor. Här följer några olika val material och vad som är bra att känna till.

  • Massivt trä – Att ha köksluckor i massivt trä är ett snyggt val, men det kan också vara relativt dyrt. När du bestämt dig för att dina köksluckor ska vara i trä behöver du ta tillställning till vilken typ av trä det ska vara samt om du vill att det ska vara solitt trä, stavlimmat eller i 3-skikt. Här är det pris och kvalité som avgör. Även om du väljer ett mörkt eller ljust träslag kan sedan dina luckor betsas, oljas, laseras, lackas eller målas.

  • Folierad MDF – Folierad MDF är ett något billigare alternativ än massivt trä. Denna lucka är tålig och kan vara antingen fräst eller helt slät. Dock är den inte lika enkel att renovera som massivt trä och den kan också vara något känslig för värme. Det ska dock inte vara några problem att välja detta material så länge de inte sitter för nära ugnen.

  • Målad/klarlackad MDF – Denna lucka påminner om folierad MDF med skillnaden att den kan målas eller lackas. Färgen på luckan kan ändras över åren men fördelen är det att det är enkelt att måla eller lacka om den. Den kan dock vara känslig för vatten och svälla något när den blir fuktig.

  • Melamin (Laminat) – Melamin är ett billigt alternativ och består av en spånskiva beklätt med lager av pappersskikt och lim, ytterst monteras en film som du själv kan välja utseendet på. Det finns många valmöjligheter med det här materialet och man kan till exempel välja att foliera eller klarlacka det. Materialet är lätt att hålla rent men det kan vara känsligt för ånga och blir det förstört är det svårt att renovera det.

  • Fanerad kökslucka – En fanerad lucka har en träskiva ytterst men består också av MDF. Detta är ett billigare alternativ för den som vill ha köksluckor i massivt trä men tycker att det är för dyrt. Detta är en bra kökslucka men den är svår att renovera och kan bli kantstött om du väljer att inte skaffa den med en massiv kant.

Tänk över dina alternativ

Som nämnt ovan är det viktigt att vara påläst och planera innan det är dags att börja renovera köket. Det är lätt att komma igång för snabbt men försök håll i tyglarna och var tålmodig så har du snart det där köket du alltid drömt om.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas