Stil Inspiration

Att hitta den perfekta ramen 10 tips för dig som letar

1. Ta hänsyn till tavlans historia. Har man en modern ram till en gammal tavla kan ramen störa snarare än lyfta fram bilden. För det mesta är det inte en effekt man önskar. Att välja en ram som är från samma tid som tavlan kan göra att det blir ett helhetsintryck som framstår som seriöst och genomtänkt. Finns det inte möjlighet att köpa en ram från den tiden kanske det går att hitta någon som är gjord i samma stil. 

2. Finns det en originalram till tavlan? Gamla träramar och guldramar kan vara i dåligt skick om tavlan hängt med länge. Äldre konst kan ha varit med i många flyttar, hängt på många väggar, och påverkats av mycket. Det är inte konstigt om ramen blivit kantstött och sliten, och kanske känns det som att det enda alternativet är att kassera den. Men det behöver inte vara kört. Det finns experter som är bra på att laga och återställa gamla ramar. Man kan leta upp en av dem och se vad de säger om att rädda ramen. 

3. Vill du ha en gammal ram till en gammal tavla, fast du inte har tavlans ursprungliga ram kvar och även om det inte finns någon lämplig affär i närheten av var du bor? Det är inga problem. Nuförtiden går det att hitta perfekta ramar online, i stort sett vad det än är man söker efter. Beroende på vad man vill ha är det olika sidor som är de bästa att leta på, men på nätet finns allt från nyproduktion i gammal stil till möjligheter att köpa gamla ramar på auktionssidor. Självfallet kan den som vill ha en modern ram också hitta det på nätet.

4. Att hitta den perfekta ramen handlar inte bara om stil och att ramen ska lyfta fram konstverket på bästa sätt. Det är också viktigt att ramen ska skydda. Beroende på vilken teknik tavlan är gjord i kan olika ramar vara lämpliga för att skydda den mot yttre påverkan. Det spelar också roll var och hur tavlan ska hänga. Ska den förvaras i någon form av lager eller kunna transporteras, eller ska den hänga permanent i ett hem? Allt det spelar roll i vilket val som är lämpligt med tanke på skydd

5. Glaset spelar roll. Det finns olika typer av glas, och det är av betydelse. Inte bara för att det skyddar tavlan, utan också för att till exempel reflektionerna kan bli olika beroende på val av glas, och det kan förändra intrycket av tavlan. 

6. Det är inte fel att utmana. Att rädda en gammal ram kan vara helt perfekt, men ibland är det inte fel att störa eller provocera. Den dissonans som kan skapas till exempel genom att använda plastramar till gamla verk eller byta ut träramar mot metallramar kan göra att tavlan blir sedd på ett helt nytt sätt. 

7. I vilket sammanhang ska tavlan hänga? Det är populärt med tavelväggar, och ett sätt att skapa en enhet mellan bilder som i grunden är väldigt olika är att ha ramar som är likadana eller liknar varandra. Två alternativ är att välja att ge alla bilderna ramar som är från samma serie och till exempel tillverkade i samma trä, eller att köpa på sig olika typer av ramar på loppisar och spraymåla dem så att alla får samma nyans även om de är väldigt olika.

8. Vill man istället att en tavla ska hänga ensam på en vägg krävs något annat när man väljer ram. Då måste den inte passa ihop med andra, utan det kanske är möjligt att istället välja en riktigt maffig ram så att tavlan kan bli centrum i rummet. 

9. Behövs det en ram? När man ska välja ram till en bild kan man vara så inne i alla alternativ som finns och allt som är viktigt att tänka på, att man glömmer att fråga sig om det verkligen behövs en ram. För vissa tavlor blir det bättre och snyggare utan. En tavla målad på canvas kan komma fram i sin egen rätt utan att en ram finns där och stör.

10. Det viktigaste är förstås att förhålla sig till motivet, vad lämpar sig bra till det? En simpel ram eller en maffig och iögonfallande ram? 

Att välja ram till ett konstverk är viktigt och det finns mycket att tänka på. Behöver tavlan skyddas, och vad är det den ska tåla? I vilket sammanhang ska den hänga? Behöver den passa ihop med andra ramar på samma vägg, eller ska den ha all uppmärksamhet själv? Kanske är stilen ändå det som är viktigast att tänka på. Ska man vara mer klassisk och låta tavlan få finnas i en ram som är tidstypisk och på det sättet skapa en genuin helhet, eller vill man hellre provocera genom att göra ett oväntat val? Ska tavlan alls ha en ram? Vad som är det perfekta valet beror i stor utsträckning på vad man själv har för smak och vad det är man är ute efter, det finns inget enkelt svar på det, men ovan är några råd! 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas